Geschiedenis van de Dorpskerk
Het Monument
De Dorpskerk in Maarsbergen
De Dorpskerk behoort tot de Protestante gemeente Maarn/Maarsbergen. Elke zondag wordt er een eredienst gehouden en soms is er een optreden van een koor of orkest. Ook wordt de kerk gebruikt voor bijeenkomsten in het belang van het dorp Maarsbergen. De inrichting is nog geheel authentiek en dat maakt de Dorpskerk ook zeer populair voor huwelijksinzegeningen. Het Gebouwtje achter de kerk wordt naast kerkelijke bijeenkomsten regelmatig gebruikt voor recepties.
De historie van de Dorpskerk
Maarsbergen kreeg pas in 1884 een eigen kerk. Voor die tijd kerkten de inwoners van Maarsbergen in
Woudenberg, Doorn of Leersum. De Dorpskerk is gebouwd in opdracht van Geertruida Adriana du Bois op verzoek van haar halfbroer Aalt du Bois. Zij waren beiden eigenaar en bewoner van het Kasteel Maarsbergen.
Op 20 juli 1884 werd de kerk in gebruik genomen. Geertruida du Bois maakte de opening niet mee. Zij overleed op 26 oktober 1883. Samen met haar broer Aalt is zij herbegraven naast de kerk. In de kerk bevinden zich 210 zitplaatsen.
De kerk is gebouwd in neo renaissance stijl. De toren werd in 1935 verbouwd waarbij er toen ook een koepel geplaatst werd. Dit was ter gelegenheid van het 50 jarige bestaan van de kerk. De architecten hebben zich bij het ontwerp van de kerk duidelijk laten inspireren door de Zuiderkerk te Amsterdam.
Voor het onderhoud van de grafkelder stelt Geertruida Adriana bij testament aan de kerkvoogden een kapitaal, groot 300 gulden ter beschikking. Uit de rente van dit kapitaal moest het onderhoud van de grafkelder worden bekostigd. Ook moet het portret van haar overleden vader, mr. Jan Andries du Bois op een zichtbare plaats in de kerk worden opgehangen. Dit portret hangt nu in de consistorie, links van de ingang.
Vervolgens rees de vraag aan wie de kerk geschonken zou moeten worden. Er was namelijk geen kerkelijke gemeente in Maarsbergen. Er wordt dan door de familie De Clausing’s, via een deurwaarder de opdracht aan de kerkelijke gemeente Doorn gegeven om binnen vier jaar in Maarn en Maarsbergen een kerkelijke gemeente op te richten, die het eigendom van de Dorpskerk dan krijgt.
Boven de toegangsdeur
Boven de toegangsdeuren zijn verschillende ornamenten aangebracht. Het boek wat u ziet is een opengeslagen bijbel. Midden boven het boek staat de eerste letter van de naam van Christus en
de eerste en de laatste letter van het Griekse Alfabet, de Alpha en de Omega. Het laatste naar aanleiding van Openbaringen 21:6: “ Ik ben de Alpha en de Omega, het begin en het einde. Ik zal de dorstigen geven uit de bron van het water des levens, om niet”.
Om het monogram heen de zon, die haar stralen uitzendend als symbool van de heilige Geest.
Het ontwerp is gemaakt door leraren van de Ambachtsschool te Valkenheide.
Het orgel
Dit pijporgel is in 1886 geplaatst door orgelfabrikant Van Dam te Leeuwarden. Er is weinig bekend van het mechaniek en pijpwerk.
Kogelgaten in de orgelkast dateren uit de periode 1940-1945 waarbij ook de nodige pijpen zijn geraakt. Het orgel is een éénklaviersorgel met een aangehangen pedaal en heeft een omvang van Cf³ voor het manuaal Cdº voor het pedaal.
De orgelkast is geplaatst op een fors geprofileerde balustrade Als je het orgel een stijl wil toekennen zou dit de neo-rococo stijl zijn.
De kansel
Oorspronkelijk heeft het spreekgestoelte twee treden. De onderste vier treden zijn er later bij gemaakt, zo ook de deurtjes. Het klankbord is op een niet te achterhalen tijdstip boven de kansel aangebracht, waarschijnlijk enkele jaren na in gebruik name van de kerk.
Het spreekgestoelte en het klankbord zijn gemaakt van Amerikaans grenenhout. de kansel is in neo Hollandse renaissance stijl uitgevoerd.
Het klankbord is zeshoekig en de buitenlijst draagt tussen twee profiellijsten, een fries met gecanneleerde consoles. De bovenzijde, voorzijde, lessenaar en rug zijn met groen fluweel gestoffeerd.
Het Avondmaalstel en de Bijbels
Het avondmaalstel bestaat uit een avondmaalskan met bijbehorende kandelaar. Deze zijn in Sheffield (Engeland) door James Dixon & Son van Engelse juweliers plate vervaardigd rond 1860.
In het verleden werd het avondmaalstel, wanneer het in de Dorpskerk nodig was, gehaald bij Kasteel Maarsbergen en na afloop weer teruggebracht.
Er zijn drie Bijbels aanwezig met opschrift: “FAMILIE GODIN DE BEAUFORT 1884-1909” met goud bestempelde leren band, met sloten en messing.
Contact
De Dorpskerk is elke woensdagochtend open. De toegang is dan via de hoofdingang of via ’t Gebouwtje achter de Dorpskerk. U bent dan ook van harte welkom om een kopje koffie of thee te drinken in ’t Gebouwtje.
Wilt u meer weten van de gemeente of onze mooie Dorpskerk of over de verhuur van het Gebouwtje? Kijk dan op de website www.pknmm.nl of u kunt voor verhuur van de kerk en ‘t gebouwtje contact opnemen met Nel van Wolfswinkel tel. 06-15181496. We vertellen u graag meer over onze gemeente en onze Dorpskerk.
Trouwen in de Dorpskerk van Maarsbergen is intiem en warm. Het wordt een feest als je dit combineert met een huwelijksfeest in het nabijgelegen party centrum De Weistaar.
Historisch monument Dorpskerk Maarsbergen is het waard om te behouden. Help ons mee dit voor elkaar te krijgen. Wordt Vriend!
Community Members